Båt mellan Stavsnäs och Sandhamn – en skärgårdsidyll

24 april 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

I hjärtat av Stockholms skärgård finns det en liten pärla som har lockat båtentusiaster i åratal sträckan mellan Stavsnäs och Sandhamn. Denna vackra övärld med sina klippor, kobbar och skär är en perfekt destination för dem som önskar utforska det genuina skärgårdslivet. Här kan besökare njuta av slingrande båtturer, pittoreska hamnar och den enastående naturen som gör denna rutt till en av de mest minnesvärda.

Upplev vägen från Stavsnäs till Sandhamn

Stavsnäs, som ofta betraktas som en av skärgårdens portar, är utgångspunkten för många skärgårdsresenärer. Med båthamnen i Stavsnäs Vinterhamn kan man enkelt ta sig ut i skärgården, och redan resan ut till Sandhamn är en verklig upplevelse. Båtresan erbjuder enastående vyer och förbinder besökare med den orörda skönheten och den lugna atmosfären som finns utanför storstaden. På vägen mot Sandhamn kantad av öar och vattendrag ger resan möjlighet att se det skiftande landskapet: från tät bevuxna öar till små holmar där endast några få tallar klarar av att stå emot vindarna. Varje säsong ger sin speciella charm, från sommarens lummiga grönska och solglittrande vågor till vinterns kyliga stillhet och istäckta uddar.

båt stavsnäs sandhamn

Livet och aktiviteterna i Sandhamn

Sandhamn, som är slutdestinationen för många båtresenärer, är en av skärgårdens mest kända och livliga öar. Sandhamns atmosfär kan på många sätt representera det ideala skärgårdslivet. Med sina snäva gränder, små rödmålade hus, och den välkomnande Sandhamns Värdshus, är denna ö lika inbjudande för dagsturister som för långtidsgäster. På sommaren förvandlas Sandhamn till en sjudande mötesplats där båtar och seglare samlas från alla världens hörn. Seglingsregattor som Round Gotland Race (ÅF Offshore Race) är några av höjdpunkterna som lockar storpublik. Men Sandhamn är mer än bara segling. Här kan man även njuta av skogspromenader, bad i klart vatten och avkoppling på någon av öns ljuvliga stränder.

När naturen möter tradition och service

Båt Stavsnäs Sandhamn är inte bara en chans att uppleva den vackra naturen, det är även en inblick i den lokala kulturen och traditionen. Langning av båtar, sjömärken som berättar historier från förr och fyrtorn som står som väktare över skärgården, är bara några av de kulturella skatter som man kan uppleva längs vägen. Dessutom finns där service som gör livet enklare för båtresenärer. Gods- och persontransporter, båttaxi och utsökt mat på flytande restauranger är en del av skärgårdsservicen som erbjuds. Utrustning, komfort och säkerhet är alltid av högsta prioritet för dem som arbetar med att göra skärgården tillgänglig för alla.

Fler nyheter